Amerika Turist Vizesi Nasıl Alınır ?
Bu yazımda sizlere Amerika Turist Vizesi alırken geçirdiğim süreçleri, konsoloslukta neler yaşandığını ve vize alabilmek için püf noktaları aktarıyor olacağım.
Her ne kadar son zamanlarda yaşanan terör olayları Türk ve Müslüman kesime önyargılı yaklaşılmasına yol açsa da Amerika Turist Vizesi almak sanıldığı kadar zor ya da imkansız değil. Konsolosluktaki gözlemlerime göre her 10 görüşmede 8 kişi alabiliyor.
Öncelikle başlıklar altında durumunuzu değerlendirip önemli noktalarda düzenlemeler yapmanız gerekebilir.
Ancak değiştiremeyeceğimiz ve çok önemli bazı etkenler de yok değil :
Yaşınız
Amerika vizesi için genç yaşlarda olmanız bir dezavantaj. Amerika özellikle gençlerin ülkelerine geri dönmemeleri konusunda endişe duydukları için vize vermeyebilir. İlerlemiş yaştaki bireyler genelde daha avantajlıdır. Ayrıca Amerika, 80 yaşının üzerindekilerin turist vizesi başvurularında konsolosluğa gelip görüşmelerine gerek görmeden vize verebiliyor. Dolayısıyla yaş, duruma göre negatif ve pozitif olarak başvurunuzu etkileyen faktörlerden.
Cinsiyetiniz
Bu konuda kesin bir yargı var diyemeyiz ama vize alanların yüzdelik durumlarına bakacak olursak Amerika bayanlara daha çok vize veriyor diyebiliriz.
Medeni Durumunuz
En önemli etkenlerden bir diğeri ise medeni haliniz. Amerika bekar vize adaylarına vize vermekte çekimser kalabiliyor çünkü Amerika yasalarına göre herhangi bir ülke vatandaşı bir Amerika vatandaşı ile Amerika'da evlilik kurarsa eşinden dolayı vatandaşlığa da uzanan bir süre boyunca Amerika'da yaşam hakkına kavuşmuş oluyor. Bu durumu göz önünde bulunduran konsolos yetkilileri bekarlara vize vermekten kaçınabiliyor.
İş ve Mesleğiniz
Avukat, mühendis,doktor, eczacı ya da mimar iseniz Amerika vize konusunda bu mesleklere daha esnek. Son zamanlarda ise Türkiye'deki savcı, asker vb. devlet kurumlarında çalışanların vizeleri genellikle onaylanmıyor. Eğer öğrenci iseniz burada da ders notlarınız devreye giriyor. Eğer ders notlarınız iyi değilse bu durumda Amerika vize vermeyebiliyor, düşük ders notları onlarda, okulunuzun sizin için bir önemi olmadığı ülkenize geri dönmeyebileceğiniz algısı yaratıyor.
Sabıka
Eğer bir sabıkanız varsa heryerde olduğu gibi burada da karşınıza çıkacaktır. Sabıkanız olmasa bile devam eden bir davanız ya da hükmün açıklanması geri bırakılan bir dava sonucunuz var ise yetkililerin bu verileri görebildiğini, kriminal araştırmada bulabildiklerini düşünüyoruz.
Askerlik Durumu
Erkeklerin askerlik yapmaması durumu da vize için engel teşkil edebilecek durumlardan biridir.
Bu başlıklardaki durumlardan bir veya birden fazlasının sizin için engel teşkil edebileceğini düşünüyorsanız alternatiflerinizi daha güçlü sunmanız gerekebilir. Buna bankadaki paranızdan tutun da aile bağlarınıza kadar hepsi dahildir.
Vize başvurunuzda konsolosluk sizden birkaç evrak dışında herhangi bir evrak getirmenizi gerekli kılmaz ancak başvuru formunda doldurduğunuz bilgileri kanıtlar nitelikteki evrakları getirmenizi tavsiye eder. Genellikle görüşmelerde evraklara bakmaz ancak belki bakmak isteyebilir düşüncesiyle tüm evraklarınızı eksiksiz hazırlamanız yararınıza olacaktır.
Uyarı : Eğer daha önce yurt dışına çıkmadıysanız vize vermemek için bazı zamanlar bu durumun bahane edildiğini görebiliyoruz. Bu sebeple özellikle genç yaştakilerin Amerika vizesine başvurmadan önce birkaç ülkeye gitmelerinde fayda var. Bu ülkeler Avrupa ülkeleri hatta Schengen'e dahil olan ülkeler, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkeler olursa daha iyi olacaktır. Özellikle Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika ülkelerine ziyaret tavsiye edilmez. Eğer bu tip ülkelerde daha önce iş sebebiyle bulunduysanız iş yerinden bunu destekler nitelikte yazı almanız yararınıza olacaktır. Amerika Birleşik Devletleri'nin resmi olarak açıklamasına göre dünyada yalnızca Küba 'ya gidenlere ABD vize vermemektedir. Ancak İran, Afganistan gibi radikal ülkere giriş yapanlar için de vize almak risk olabilir. Eğer daha önceden bu ülkelere giriş yaptıysanız yeni pasaport alıp gitmediğinizi beyan etmenizi önermeyiz çünkü ABD siz görüşmeye gelmeden önce hakkınızda araştırma yaptığı için bu seyahatlarinizi mutlaka görecektir. Yanlış beyanda bulunmak daha çok şüphe çekecektir. Bu tip durumda olanlara tavsiyemiz daha çok ülkeye seyahat etmesi ve sorulduğunda da kendini seyahat etmeyi seven bir gezgin olarak tanımlamasıdır.
Evrakları tek tek inceleyelim :
İş Verenseniz :
Ilgili makama vize talebi dilekçesi
Imza sirküleri fotokopisi
Ticaret veya Sanayi odasından faaliyet belgesi( yeni tarihli )
Vergi levhası fotokopisi
Sicil Gazetesi fotokopisi
Maddi durumu gösteren belgeler ( hesaplama hesap Kira kontratları kredi kartları tapu fotokopileri )
2 adet 5×5 fotoğraf ( son 3 ayda çekilmiş Arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf)
Evli çiftler için evlilik cüzdanı fotokopisi
Otel ve uçak rezervasyonu
Nüfus cüzdan fotokopisi
Ücretli Çalışansanız :
Ilgili makama vize talebi dilekçesi
İşyerinizde çalıştığınızı belgeleyen yazı ( orijinal antetli kağıda )
Imza sirküleri fotokopisi
Ticaret veya Sanayi odasından faaliyet belgesi( yeni tarihli )
Vergi levhası fotokopisi
Sicil Gazetesi fotokopisi
4 aylık SGK prim ödendi belgesi
Maaş bordrosu ( son 3 aylık )
Sigortalı işe giriş bildirgesi
Maddi durumu gösteren belgeler ( hesaplama hesap Kira kontratları kredi kartları tapu fotokopileri )
2 adet 5×5 fotoğraf ( son 3 ayda çekilmiş Arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf)
Evli çiftler için evlilik cüzdanı fotokopisi
Otel ve uçak rezervasyonu
Nüfus cüzdan fotokopisi
Emekliyseniz :
Ilgili makama vize talebi dilekçesi
Emeklilik kimlik fotokopisi
Emeklilik maaşının alındığı banka hesap cüzdanı fotokopisi
Maddi durumu gösteren belgeler ( hesaplama hesap Kira kontratları kredi kartları tapu fotokopileri )
2 adet 5×5 fotoğraf ( son 3 ayda çekilmiş Arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf)
Evli çiftler için evlilik cüzdanı fotokopisi
Otel ve uçak rezervasyonu
Nüfus cüzdan fotokopisi
Öğrenciyseniz :
Okuldan öğrenci belgesi
Öğrenci ailesinin iş durumunu ve gelirini gösteren belgeler
Öğrenci ailesinden muvaffakatname ( 18 yaşından küçükse ve ailesi olmadan gidecekse )
2 adet 5×5 fotoğraf ( son 3 ayda çekilmiş Arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf)
Nüfus cüzdan fotokopisi
Bu evrakları hazırlamak zorunda değilsiniz. Konsolosluğa giderken yapmanız gereken başvurudan sonra size verdiği talimatlar dosyası ve DS-160 formunun çıktısını almanız olacaktır. Ancak bu evrakları da hazırlarsanız avantajınız olur. Evrak isteyebileceği durumlarda hemen sunabilirsiniz.
Benim gitmiş olduğum konsolosluk İstanbul konsolosluğuydu ve biraz size buradan bahsetmek istiyorum.
İstinye'de bulunan konsoloslukta, randevu saatimizden yarım saat önce bulunmuş olmamız yeterlidir. Giriş kapısında güvenlik görevlileri randevu saatini söyleyip bu randevu saatinde görüşmesi olanların gelmesi çağrısını yapar ve o zaman gidersiniz. Yanınıza elektronik hiçbir eşya sokulmasına izin verilmez, bunları getirdiyseniz konsolosluğun karşısındaki cafelere ücret karşılığında emanet edebilirsiniz. Girişte dedektörle ufak bir aramadan geçtikten sonra binanın giriş kapısı önünde tek sıra halinde diziliyorsunuz. Size yanınızdaki metal eşyaları koymak için plastik bir kutu veriliyor X-Ray'den geçmeden önce herşeyinizi buna koymanız gerekiyor. O esnada görevli DS-160 çıktınıza da bakacaktır. Bina giriş kapısında mikrofondan konuşan görevli "2 kişi gelsin, 3 kişi gelsin" şeklinde anons yapıyor ve sıra size geldiğinde kapıdan giriyorsunuz. X-Ray'den geçtikten sonra sizi vize bölümüne doğru yönlendiriyorlar. İnsanları takip etseniz kâfi. Asansörle vize bölümüne çıktıktan sonra içeri girişte yine görevliler evraklarınız ile pasaportunuzu alıyorlar sizi bankoya yönlendiriyorlar. Bankoda tekrar pasaportunuz alınıp bir numara veriliyor bu numara sizin görüşme sıranızın numarasıdır ve hemen yandaki parmak izi verme bölümüne geçebileceğinizi söylüyorlar. Buraya kadar gördüğünüz tüm personel Türk. Parmak izinizi alacak olan görevli Amerikalı ancak yeteri kadar Türkçe biliyor. Gösterdiği şekilde dijital ortamda parmak izimizi veriyoruz ve işlemimiz tamam. Şimdi pasaporta yapıştırılan sıra numarası ile yanan numaraları takip edip sıramız geldiğinde görüşmeye gideceğiz. Burası çok ufak bir alan ve içerisi aynı bankayı andırıyor. Yanyana 6-7 banko var ve bu bankolar camlı, konuşmalar hoparlör ve mikrofon ile sağlanıyor. Bankoların bir metre önünden itibaren yan yana oturmalı koltuklar başlıyor. Sırasını bekleyenler buralarda oturuyor. Sıra beklerken hemen her bankodaki vize görüşmesini net bir şekilde duyabiliyorsunuz. Bu size önceden sordukları sorular hakkında fikir verecektir, sorular genelde aynı oluyor. Evraklarım da elimde oturuyorum ve sıramı bekliyorum. İngilizce konuşmaya hazırlanmıştım ama bütün vize yetkilileri çok iyi derecede Türkçe biliyor ve genellikle Türkçe konuşuluyor. Bir süre bekledikten sonra sıra size geliyor ve numaranızın yanında yanan banko hangi numaraysa o bankoya gidiyoruz. Vize görevlisi Günaydın diye başlıyor. Good morning diye cevap verirseniz muhtemelen İngilizce devam edecektir, Türkçe devam ederseniz de sorun yok. Pasaportunuzu istiyor ve belli başlı sorular soruyor. Bu sorulara net, açıklayıcı ve kısa cevaplar vermeniz iyi olur. Sorular genellikle şu şekilde :
Amerika'ya neden gitmek istiyorsunuz ?
Daha önce Amerika'da bulundunuz mu ?
Daha önce hangi ülkelere gittiniz ?
Amerika'da tanıdığınız var mı ?
Ne iş yapıyorsunuz ?
Evli misiniz ?
Genellikle banka hesap dökümleri ve öğrenciyseniz transkript dışında evrak istenmiyor.
Bu sorulardan sonra vizeniz onaylandı ya da onaylanmadı cevabını veriyorlar. Onaylanmayanlara bir kağıt veriliyor ve kağıtta belli başlı onaylanmama sebepleri var ancak yine başvurabileceğinizi de ekliyor… Onaylananların pasaportları alınıyor ve formda belirtmiş oldukları PTT şubesine 3-4 gün içerisinde postalanıyor.
Konsoloslukta heyecanlanmayın, gitmeyi çok istediğiniz izlenimi vermeyin. Kıyafetleriniz abartılı olmasın normal ancak düzgün görünümlü güzel giyinin. Takım elbise giyip süslenmeyin. Eğer vize alamadıysanız bu başlıkları gözden geçirin. Ek olarak çok örneğini yaşıyoruz ki vize alamayan biri hemen aynı hafta bir görüşme başvurusu daha yapıp vize alabiliyor. Yani biraz da konsolosun iradesinde bu durum. Vize alamazsanız DS-160 için vermiş olduğunuz ücret(2016 için 160$) iade edilmemektedir.
DS-160 Formu Nasıl Doldurulur ve nasıl başvuru yapılır tüm adımları sitemizde bulabilirsiniz.
Bol şans…