Kalfalık Belgesi
Tüm bu sebeplerin yanı sıra çalışanlar da kariyerlerindeki hedefler doğrultusunda daha büyük firmalarda çalışmak isterler ancak büyük firmalar çalışanlarından mesleki belgelerinin eksiksiz olmasını ister. Bu yazımızda kolayca nasıl Kalfalık ya da Ustalık Belgesi alınır bunu anlatıyor olacağız…
Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır ?
Bu belgeye sahip kişiler Kalfa ünvanı ile çalıştırılabilir. Ustalık belgesinin bir alt belgesidir. Örneğin bir işletmede ya da şantiyede Sıhhi Tesisatçı ya da Elektrikçi olarak çalışmak istiyorsanız Kalfalık Belgesi almanız sizin için yeterlidir. Mevcut yasalara göre işverenler bu belgeye sahip kişileri ilgili alanlarda çalıştırabilmektedirler. Kalfalık Belgesi il ve ilçelerde bulunan ve MEB'e bağlı olan Mesleki Eğitim Merkezleri yani Çıraklık Merkezleri'nden alınır. Kalfalık Belgesi alabilmek için bu merkezlere kayıt yaptırmanız akabinde 3 sene pratik ve teorik eğitim almalısınız. Bu eğitim merkezlerinde 3 sene boyunca derslere devam etmelisiniz. Ne yazık ki eğitim uzun bir süre almaktadır. 3 yıllık eğitimin ardından girdiğiniz sınavlarda başarılı olursanız bu belgeyi almaya hak kazanırsınız. Ancak şayet toplam eğitim süresinin 2 katı kadar yani 6 yıl boyunca, Kalfalık Belgesi'ni almak istediğiniz meslek grubunda çalıştıysanız ve bunu SGK'dan alacağınız prim dökümanları ile kanıtlarsanız denklik yapıp doğrudan sınava katılabilir ve başarılı olursanız belgeyi almaya hak kazanabilirsiniz. Örneğin Elektrik alanında Kalfalık Belgesi almak istiyorsunuz ve daha önce 6 sene çeşitli yerlerde sigortalı olarak bu işi yaptınız, hemen SGK müdürlüklerine giderek Kalfalık Belgesi için denklik yapmak istediğinizi ve bugüne kadar çalışmış olduğunuz bu işyerlerinin prim dökümleri ile işyeri faaliyet konularını bildiren bir döküman isteyin. Takribi 3-5 gün içerisinde hazırlanacaktır. Ancak tekrar belirtmek gerekirse ; bu 6 sene boyunca belgesini almak istediğiniz alanla ilgili çalışmak ve çalışırken de SSK'lı olmanız gerekiyor. Eğer SSK 'sız çalıştıysanız belge almanız biraz zor. 6 yıldan az çalışmışlığınız varsa bu süreleri Çıraklık Eğitim Merkezleri'nde alacağınız derslerden muafiyet yaparak denklik sağlayıp 3 yıl eğitim görmek yerine daha az bir süre ders görebilirsiniz. Bir diğer husus eğer meslek lisesinden terkseniz ve belgesini almak istediğiniz alanla ilgili okuduysanız, lisede başarılı olduğunuz bu dersleri Mesleki Eğitim Merkez'lerindeki derslerle eşleştirip birçoğundan da muaf olabilir ve kısa bir süre derse girerek Kalfalık Belgesi sınavına girebilirsiniz. Bunun için eski lisenize giderek "transkript" ve "çıkma belgesi" alıp Mesleki Eğitim Merkezi'ne başvurmalısınız.
Son olarak bir tüyo vermek gerekirse; eğer belgesini almak istediğiniz alanda çalışmışlığınız varsa ancak 6 yıldan az SSK'lı görünüyorsanız ya da meslek lisesi son sınıftan terkseniz ve yine 6 yıldan az SSK'lı görünüyorsanız ilinizdeki Mesleki Eğitim Koordinasyon Merkezi'ne gidin ve durumunuzu bildirin. Ayrıca yine durumunuzu bildiren bir dilekçe hazırlayın, bu dilekçeye bugüne kadar mesleğinizle ilgili aldığınız bir eğitim, kurs ya da katıldığınız bir seminer varsa ekleyin öte yandan SGK 'lı çalışma sürenizi ekleyin ve SGK'sız çalıştığınız yerleri de yazın. Toplam 6 sene çalıştığınızı ancak işverenlerin SSK yapmadığını ifade edin ve tüm bu bilgileri destekler resmi evrakları da ekleyerek Mesleki Eğitim Merkezi'ne sunun. Bu belgenin denklik için görüş alınması üzere Ankara'ya gönderilmesini talep edin. Cevap gelmesi 6-9 ay sürebilir ancak olumlu olursa doğrudan sınavlara katılma şansını yakalayabilirsiniz.
Kalfalık Sınavları Nasıl Yapılır ?
Kalfalık sınavları uygulamalı ve teorik sınav olarak iki aşamalı olarak yapılabilir. Kalfalık sınavları Mesleki Eğitim Merkez'lerinde aynı anda yapılır. Sınav soruları çok kolay olmayıp bilgi ölçmeye yönelik hazırlanır. Meslek liselerinde o alanla ilgili görülen tüm mesleki derslerin aynılarından sınav olursunuz ve hepsinden başarılı olmak zorundasınız. Alanınıza göre değişiklik gösterecek bu dersleri ve sınav bilgilerinizi başvurduğunuz Mesleki Eğitim Merkezleri'nden takip edebilirsiniz.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır ?
Ustalık Belgesi olanlar tüm alanlarda kalfalara göre daha rahat çalışabilirler, ünvanları "usta" 'dır. Ayrıca iş yeri açma belgesine de sahip olacaklarından dolayı kendi işyerlerini açabilirler. Bu belgeyi meslek lisesi mezunları direk alabilirler ancak son yıllarda meslek lisesi diploması ile eşdeğer olduğu düşünülerek bu belge meslek lisesi mezunlarına verilmemektedir.
Meslek lisesi mezunu olmayanlar Ustalık Belgesi alabilmek için önce Kalfalık Belgesi almalıdırlar. Kalfalık Belgesi'ni aldıktan sonra 5 yıl alanları ile ilgili SGK'ya bağlı çalıştıkları taktirde Ustalık sınavlarına girerek başarılı olmaları durumunda belgeyi almaya hak kazanırlar.
Ustalık Sınavları Nasıl Yapılır ?
Ustalık sınavlarında mesleki bilgi sorulmaz onun yanı sıra meslek etiği ve kültür derslerinden sınav yapılır. Başarılı olanlar belgeyi almaya hak kazanırlar.