Yazıma hoşgeldiniz. Size bu konuyu detaylarıyla birlikte açacağım ve elimden geldiğince aydınlatmaya çalışacağım. Bu yazının diğerlerinden farkı şu ki ben bir DJ'im ve size birinci ağızdan nasıl DJ olunur bunu anlatacağım…
DJ: Disk Jockey kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkmış bir isim olup kısaca müzikleri karıştırarak şarkı çalan kişiye denir. Ülkemizde bazı yanlış bilinen gerçekler vardır ki mesela DJ 'lerin müzik ürettiği sanılır ancak DJ'lik müzik üretmek değil üretilen müzikleri çeşitli ekipmanlarla çalarak dinleyiciye sunmaktır. Müzik üretmek prodüktörlerin işidir. Bazı kişiler hem prodüktör hem DJ olabilir tabi ve kendi ürettikleri şarkıları da çalabilirler ancak ikisi aynı iş değildir.
DJ 'lerin kullandığı ekipmanlar teknolojinin ilerlemesiyle değişikliğe uğramıştır. İlk başlarda plak çalan DJ 'ler zamanla kaset ve hemen sonrasında CD çalmaya başlamışlardır. Şimdilerde ise yanlarında getirdikleri sadece bir flash bellek ya da laptop bile DJ'lerin işini fazlasıyla görebilmektedir. Eğer bu yazıyı okurken scratch hakkında merak ettikleriniz varsa biraz onlara da yazının devamında değineceğiz.
Yeteneklerinizi Keşfedin
DJ olabilmek için herşeyden önce müzik kulağınızı keşfedin, başarılı olabilmek için müzik kulağınızın oturmuş olması gerekmektedir.
Müzik Dinleyin
Bu işi icraa edebilmek için bol bol müzik dinlemeniz gerekmektedir. Piyasadaki yerli ve yabancı tüm hit şarkılara ve sanatçılara hakim olmanız, şarkıların akışlarını ve isimlerini bilmeniz gerekmektedir. Sadece günümüz değil 70,80 ve 90 ların hit olmuş şarkılarını da çok iyi bilmeniz gerekir.
Tarzınızı Belirleyin
Kendi tarzınızı belirleyin, ne tarz müzikler çalmaktan hoşlandığınızı ve ne tür mekanlarda çalmak istediğinizi düşünün. Örneğin bir gece kulübünde çalacaksanız daha tempolu dolayısıyla insanları dans ettirmeye yönelik parçalara hakim olmalısınız. Eğer etkinliklerde çalmayı düşünüyorsanız daha kaliteli soundlar tercih edebilirsiniz. Bu tamamiyle sizin hedef kitleniz ve zevkinize kalmış bir durum.
Arşivinizi Oluşturun
Kendinize bir müzik arşivi oluşturmaya başlayın. Parçaları öyle iyi klasörleyin ki aramanız gerektiğinde hemen bulabilesiniz. Gerek tarz gerek hit olduğu yılları yazarak da klasörleme yapabilirsiniz. Parçalarınızı bilgisayar ortamında arşivlemenizi tavsiye ederim zira CD teknolojisi artık geçerliliğini kaybetmekte. Ayrıca bilgisayardan CD'ye yazma şansınız herzaman vardır. Şarkılarınızı indirirken 320 kbps kalitesinde olmasına özen gösterin. Bulabiliyorsanız bu kalitelerde şarkılar indirin eğer bulamazsanız hiçbir şarkıyı 180 kbps kalitesinden daha aşağıda bir kalitede indirme yapmayınız, ses sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun düşük kaliteli parçalardan çamur gibi sound alırsınız. İndirdiğiniz bu parçaları sonuna kadar dinleyin içerisinde reklam vb. şeyler varsa silin.
Ekipman Edinin
Geldik işin ekipman kısmına. Birçok insan DJ 'lik hevesiyle binlerce liralık ekipman alıyor ve hevesini aldıktan sonra bunları bir köşeye koyup parasını çöpe atıyor bu sebeple minimal bütçelerle ekipmanlarınızı toparlayın. Bir DJ'in kendine ait bir CD ya da Harddisk arşivi ve bir de kulaklığı olması aslında yeterlidir. Çünkü DJ'ler çalacakları yerlere ekipman götürmezler, gittikleri yerlerde zaten bir DJ Setup bulunur. Ancak siz bu işe yeni başlayacağınız için evde çalışma yapmanız gerekecektir ilk etapta. Arşivinizi oluşturmaya başladıysanız kendinize güzel bir kulaklık alın, eğer iyi bir kulaklık alırsanız ömür boyu kullanabilirsiniz aynı zamanda sizin duyumunuz ve kulak sağlığınız için de çok önemli. Marka tavsiye edemeyeceğim ama kulaklık alırken mutlaka okuyabildiği frekans değerlerini inceleyin 20 Hz. ve 20.000 Hz. 'e en yakın olanı alın. Ortalama 400-1000 lira arasında bütçe ayırmanız yeterlidir. Bunun yanı sıra evinizde bir DJ seti oluşturmanız sürekli pratik yapmanızı sağlayacaktır. Standart bir DJ setinin içerisinde 2 tane cd player 1 tane de DJ mixeri bulunur. Böyle bir setup yapmanız size maliyetli olacaktır bunun yerine son zamanlarda hemen heryerde gördüğümüz DJ controlleri tercih edebilirsiniz. Kullanım kolaylığı ve bilgisayarlarla olan entegrasyonu sayesinde zamandan da tasarruf etmiş olursunuz. Yine marka vermeyeceğim ama piyasada belli başlı bulunan 2 markanın ürünleri hariç ürünleri almanızı tavsiye etmiyorum. 700 ila 2500 lira arasında bütçe ayırabilirsiniz. Bu ürünlerin ikinci ellerini almanızı tavsiye etmem, bir iş esnasında kullanırken sizi yarı yolda bırakabilir.
Buraya kadar herşeyinizi tamamladığınızı düşünüyorum ve buradan sonrasını ekipmanlarınızın varolduğunu sayarak devam ediyorum.
DJ'lik temel mantıkta iki veya daha fazla şarkıyı aynı anda çalarak, karıştırarak müziği sürdürmek ve parçalar arasında hissettirmeden ritmi ve ambiyansı bozmadan geçiş yapmaktır. Videolarda izlediğiniz DJ'ler genelde şov maksadıyla olur olmadık tuşlara gereksiz yere dokunmaktadır.
Mesela bu arkadaş gibi :
Teknik Terimleri Öğrenin
İnternetten DJ'lik ile ilgili teknik terimleri öğrenin. En azından BPM, deck, mix, fader, potans, efektlerin isimleri ve etkileri gibi şeyleri öğrenin. Youtube'dan bunlarla ilgili videolar izleyin, bir ekipman nasıl kurulur , nasıl çalışır öğrenin. Piyasaya hakim marka modelleri inceleyin.
Çalışın
Ekipmanınızla evde hergün çalışın ve bu çalışmalarınızı kayıt alın daha sonra dinlediğinizde bulduğunuz hataları iyi analiz edip düzeltmeye çalışın.Şarkı vuruşlarını saymayı pratik edinin, tempo tutun ve bir şarkıdan diğerine geçerken BPM'leri otomatik olarak eşitlemeyin, görmeden duyarak diğer şarkının BPM'ine eşitlemeye çalışın. İyi bir DJ kontrollerdan çalmaz ve iyi bir DJ BPM meter'a ihtiyaç duymaz, kulağınız gözünüz olmalıdır.
Dinleyicilerle Buluşun
Eğer biraz aşama katettiğinizi düşünüyorsanız çalarken kayıt alın ve bunları set haline getirip popüler sitelere yükleme yapın. Soundcloud vb. sitelerde parçalarınızı yayınlayın ve dinleyicilerden, arkadaşlarınızdan gelen tepkilere bakarak düzeltmeniz gereken yerleri düzeltin.
İş Bulun
Çevrenizde DJ tanıdığınız varsa ondan bu konuda yardım isteyin, asistanı olmayı teklif edin. Her ne kadar bazı egoist DJ'ler asistanlarına hiçbirşey öğretmezken iyi yürekli insanların olduğunu da unutmamak lazım hala… Ses & Işık firmalarına, organizasyon firmalarına CV gönderin. Mekanların DJ'leri ile tanışın ve bir süre ücret bile almadan bu işi yapabileceğinizi unutmayın.
Kendinizi Geliştirin
Kendinizi sürekli geliştirin, sürekli iş bulabiliyor olsanız bile hitap ettiğiniz kitleyi yükseltmeye çalışın.Zevk aldığınız tarzlarda çalmaya ve bu alanda isim yapmaya özen gösterin.Aranılan kişi olmaya çalışın, güleryüzünüzü dinleyiciden eksik etmeyin, duruşunuzu bozmayın, set başında alkol almayın ki reflekslerinizi hat safhada kullanabilesiniz.
Ne Kadar Kazanırım ?
Bu iş öncelikle parası için yapılabilecek işlerden ziyade zevk işidir. Ama hem hayatta kalabilmek adına hem arşivlerimizi, ekipmanlarımızı yenileyebilmek adına para kazanmalıyız. İnsanların eğlendiği günler ve saatler biz saatlerce çalışıyoruz, ter döküyoruz aynı zamanda yüksek sese maruz kaldığımızdan belli bir zaman sonra kulaklarımızda harabiyet söz konusu oluyor. Üzerimizde giydiğimiz giysinin bile şık olması gerektiği gibi hayatımızda da ekonomik olarak sorunumuz olmamalıdır ki işimizi iyi çıkaralım ve insanları eğlendirebilelim. DJ 'ler genelde kendi ücretini kendi belirlerler. Sabit mekanlarda çalışan DJ'ler hariç gittiği iş başına para alırlar. Tüm bunları göz önünde bulundurarak DJ piyasasındaki ortalama rakamların altında paralara çalmamanız gerekir ki hem siz hem meslekdaşlarınız ileride de para kazanabilsinler. Ortalama bir DJ'in aldığı ücret çıktığı program başına 400 TL'den başlar. Bu rakam minimal rakamdır. Yüksek bütçeli işlerde daha çok para kazanılabilir. Bu rakamlar ilk başlarda çok gibi gelebilir aslında değildir. Bir DJ hafta sonları performans sergileyip 400 TL alsa 2 gün için 800 TL eder ve ayda da 4×800 = 3200 TL yapar. Ancak burdan DJ'in mecburen binmesi gerektiği taksi ücreti ve yemek ücretleri gibi ücretleri düşerseniz gerçek rakam ortaya çıkacaktır. Ek olarak DJ 'ler genelde sabit çalışmadığından sigortasız çalışırlar ve sigortayı da ceplerinden ödemek zorunda kalırlar.
Scratch
Son olarak scratch DJ 'liğinden bahsetmek istiyorum. Hip Hop kültürüne gönül vermiş arkadaşlar scratchliğine merak salmış olabilir. Bu DJ'ler Türkiye'de sırf bu işten para kazanamadığı için bunu evinizde hobi maksatlı yapmanızı tavsiye ederim. Bu işin Türkiye'de bilinen öncüleri DJ Funky-C ve DJ Mic-Check'tir. Almanız gereken ekipmanlar normal DJ ekipmanlarından biraz farklı olabilir. Mixerlerde inno fader bulunması gerekir ki scratch yaparken aşırı zorlamaya karşı dayanıklı olmalıdırlar. Artık plak teknolojisi kalmadığı için digital plak çalar alarak buraya bir timecode plak koyabilir ve bilgisayardan bu plağa herhangi birşey tanımlayarak çalabilirsiniz. En iyi ses analog plaklarda alınır ancak imkanlar kısıtlı olduğu için dijital ortamda bu işi yapmalısınız. CD ile de olacaktır ancak plağın yerini tutmaz. Bu konuda youtube'da birçok eğitim videosu var onları izlemelisiniz.
Müzik prodüksiyonla ilgili yazımızı sitemizin Müzik bölümünde bulabilirsiniz.
1 thought on “Nasıl DJ Olunur ?”
Yusuf ziya killi
(24 Ocak 2018 - 12:53)Dj im is ariyorum varmi adanada oturuyorum mobile +905375689102