Nasıl Memur Olunur ?
Memuriyet denilince akla gelen ilk şeylerden biridir iş güvencesi. Ne yazıkki özel sektörde her an işten çıkarılma riski ile karşı karşıya kalan çalışanlar bir ev ya da araba borcuna girerken çok büyük stresler yaşamaktadırlar. Ayrıca son zamanlarda piyasadaki daralmalar da memuriyeti daha cezbedici hale getirdi. Hal böyle olunca da milyonlarca kişinin kurduğu memuriyet hayalini nasıl gerçekleştirilebilir hale getirebilirsiniz bunları inceledik ve tüm detaylarıyla bu yazımızda bunları inceleyeceğiz…
Kaç Çeşit Memuriyet Var ?
Öncelikle bu konunun üzerinden durmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Devlette kadrolu memur, sözleşmeli personel veya kamu işçisi olarak çalışmanız mümkün.
Kadrolu devlet memurları 657 sayılı kanuna göre, sözleşmeli personeller 399 sayılı KHK'ya göre, kamu işçisi ise 4857 sayılı iş kanununa göre çalışırlar.
Ayrıca özel sektörde çalışan mavi ve beyaz yaka çalışanların tümü de yine 4857 sayılı iş kanununa tabiidir.
657 sayılı kanuna tabii çalışanlarla 399 sayılı KHK 'ya tabii çalışan personellerin arasında bazı farklar vardır. 399 ile personel çalıştıran kurumlar KİT(Kamu İktisadi Teşebbüsleri) olarak geçer ve bu kurumlar genellikle özerktirler. Örneğin : DHMİ, TEDAŞ, EÜAŞ gibi kurumlar KİT olarak geçer ve bu kurumların kendine göre ayrı bütçeleri mevcuttur. KİT'te çalışmanın en büyük avantajı maaştır. KİT kurumları personellerine genellikle diğer kurumlardan daha fazla ücret öder ayrıca sosyal imkanları da daha iyidir. Ancak görevde yükselme, tayin gibi durumlarda dezavantaj söz konusudur.,
657 çalışanları ise genellikle bakanlıklar ve bunlara bağlı kurumlarda çalışırlar. Maaşları standart memur maaşlarıdır ancak iş güvencesi, tayin ve görevde yükselme gibi imkanları hatsafhadadır. Sosyal imkanlar kurumdan kuruma değişiklik gösterse de genellikle düşüktür.
Sözleşmeli personellerin de 657'liler kadar iş güvenceleri vardır ancak kurumlarının özelleşmesi gibi hallerde zor durumda kalabilirler.
Kamu işçileri ise özel sektör çalışanlarıyla aynı hak ve sorumluluklara sahiptir yalnız buradaki tek fark işveren devlettir. Herhangi bir ekonomik daralmada işten çıkarılmazsınız. Ancak işten çıkarılırsanız ve işe iade davası açarsanız ve davayı kazansanız bile kurum sizi işe almayıp tazminat verebilir, 657'de ise işe almakla yükümlüdür.
Kamu kurumları personel temin ederken genellikle KPSS 'ye girip başarılı puan alanları tercih eder. Bazı kurumlar KPSS sonrasındaki ÖSYM'nin yerleştirme sonuçlarına göre personel alırken bazı kurumlar da açıktan atama yolu ile personellerini temin ederler. Her iki atama şeklinde de personel 399 veya 657 'ye tabi olabilir. Bu durum kuruma göre değişir. Yani merkezi atama ile atanan herkes 657 olmayacağı gibi açıktan alımlarla atanan herkes de 399 a tabi olacak diye bir genelleme yapılamaz.
Öncelikle eğitim seviyenizi belirleyin. Lise ve önlisans için sonu çift yıllarda , lisans için her yıl yapılan KPSS 'ye başvurup girin. Puanlarınız açıklandıktan sonra ÖSYM üzerinden tercih yapmalısınız. Tercih yapmak en az puanınız kadar önemlidir. Tercihlerinizi stratejik yapmalısınız. Kurumun daha önce kaç puanla kaç kişi aldığını görebilmek için ÖSYM 'nin sitesinden daha önceki yıllardaki yerleştirmeleri takip etmelisiniz.
Merkezi atama yolu ile alımlar genelde az olduğu için açıktan alımları da sürekli takip etmeniz gerekir. Devlet Personel Daire Başkanlığı'nın web sitesinde açıktan alımlarla ilgili ilanları bulup ilgili yerlere başvurunuzu yapabilirsiniz.
Açıktan alımlarda genellikle yaş kriteri ve iş bilgisi ön planda tutulmakta olup mülakat veya yazılı sınavlarla adaylar elenebilmektedir. Ayrıca son zamanlarda memur adaylarına göreve başlamadan güvenlik soruşturması uygulanmaktadır.
En son olarak şunu da belirtmekte fayda var. Son mezuniyetinizin altındaki eğitim isteyen bir yere yerleşemezsiniz. Açıklamak gerekirse bir meslek lisesinden mezunsunuz ve sonrasında 2 yıllık ya da 4 yıllık bir üniversite bitirdiniz diyelim. İlan açıldı ve istenen niteliklerde meslek lisesi mezuniyeti belirtilmiş. Siz daha önce mezun olduğunuz bu meslek lisesiyle bu ilana başvuru yapamazsınız çünkü üzerine başka bir öğrenim bitirdiniz. Ancak bitirmeyip öğrenciliğinize devam ediyorsanız ya da KPSS'ye girdikten sonra bitirdiyseniz problem olmayacaktır.
KPSS 'ye girmeden de memur olmak mümkündür ancak KPSS şartı aranmayan ilanlarda genellikle kadrolar Pilot, Mühendis ya da belirli vasıflara sahip olan meslek grupları için geçerlidir.